Skip to main content

Featured

சுண்டல் (Channa Sundal)

                            சுண்டல் (Channa Sundal) தேவையான பொருட்கள் கொண்டைக்கடலை (சுண்டல்) – 1 கப் (ஒரு இரவு ஊறவைத்து, வேகவைத்தது) தேங்காய் துருவல் – 2 டேபிள்ஸ்பூன் பச்சை மிளகாய் – 2 (நறுக்கியது) உலர்ந்த மிளகாய் – 1 கடுகு – 1 டீஸ்பூன் உளுத்தம் பருப்பு – 1 டீஸ்பூன் கறிவேப்பிலை – சில எண்ணெய் – 1 டேபிள்ஸ்பூன் உப்பு – தேவைக்கு செய்வது எப்படி வாணலியில் எண்ணெய் ஊற்றி கடுகு, உளுத்தம் பருப்பு, பச்சைமிளகாய், உலர்ந்த மிளகாய், கறிவேப்பிலை போட்டு தாளிக்கவும். வேகவைத்த கொண்டைக்கடலை, உப்பு சேர்த்து கிளறவும். தேங்காய் துருவல் மேலே தூவி 2 நிமிடம் வதக்கவும். அடுப்பை அணைத்து சூடாக பரிமாறவும். 👉 சுண்டல் ஒரு healthy protein-rich snack. இது Navaratri special-ஆவும் செய்யப்படு

Millet Vegetable Khichdi (Thinai/Varagu/Any Millet)

         Millet Vegetable Khichdi (Thinai/Varagu/Any Millet)




Perfect for: Light and healthy dinner 

Prep Time: 10 mins

Cook Time: 25 mins

Serves: 2–3

Ingredients:

Millet – 1 cup (Thinai / Varagu / Kuthiraivali – any millet)

Moong dal – ½ cup

Water – 4 cups

Onion – 1 (sliced)

Tomato – 1 (chopped)

Carrot – 1 (chopped)

Beans – 6–8 (chopped)

Green chilli – 1 (slit)

Ginger – 1 tsp (grated)

Mustard seeds – 1 tsp

Cumin seeds – ½ tsp

Curry leaves – few

Asafoetida – a pinch

Turmeric powder – ¼ tsp

Ghee / Oil – 1 tbsp

Salt – to taste

Coriander leaves – few (for garnish)

Method:

Roast Millet & Dal (optional): Dry roast millet and moong dal separately for 2–3 minutes until aroma comes. (This step helps in non-sticky texture.)

Pressure Cook: In a pressure cooker, add the roasted millet and dal with 4 cups of water, turmeric, salt, and the chopped vegetables. Cook for 3–4 whistles.

Temper: In a small pan, heat ghee or oil. Add mustard seeds, cumin, asafoetida, green chilli, grated ginger, and curry leaves. Sauté till the mustard splutters.

Mix & Simmer: Open the cooker, mash the khichdi slightly, and pour the tempering over it. Mix well. If too thick, add hot water to adjust consistency.

Garnish & Serve: Add fresh coriander leaves and serve hot with curd, pickle, or coconut chutney.

Serving Suggestion:

Pair it with raita, appalam, or a simple onion-tomato chutney for a complete meal.




Comments

Popular Posts